Sajtóvisszhang

Valahol Oroszországban

Kiállítással tisztelegnek a doni harcokban elesett hősök emléke előtt Kecskeméten. A városból és annak környékéről származó katonák a 37. és a 7. gyalogezredek kötelékében vettek részt az ütközetekben.
Korabeli fényképekből, egyenruhákból, zászlókból, tábori postán küldött levelekből és filmhíradókból állított össze kiállítást a doni áttörés 70. évfordulójának emlékére Székelyné Kőrösi Ilona történész, a Kecskeméti Katona József Múzeum főmuzeológusa. A Cifrapalotában március 17-éig megtekinthető, Kecskeméthez és a város környékéhez kötődő tárlat anyagát a múzeum történeti gyűjteménye mellett magánszemélyek által felajánlott tárgyak és családi emlékek alkotják. A kiállított egyenruhákat és felszerelési tárgyakat pedig magángyűjteményéből dr. Tóth László szakíró válogatta össze.
A kiállítást a napokban dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka nyitotta meg. „A kecskeméti katonák különösen kivették részüket a hősies küzdelemből. Az akkori tragédia máig ható, ezért hőseire és hőstetteikre mindig emlékeznünk kell. Az ilyen jellegű rendezvények alátámasztják, tisztázzák azokat a körülményeket, amelyek sokkal árnyaltabbá teszik a második magyar hadsereg 1942-es és 1943-as hadműveleteit és sorsát. Sok tévhit kering még mindig az akkor történtekről, arról például, hogy papírtalpú bakancsban, rossz fegyverzettel felszerelve, gyakorlatilag a halálba küldött több mint kétszázezer magyar katonát az akkori politikai és katonai vezetés. Még a ‘70-es, ‘80-as években is így tanították ezt az iskolákban, de ez nem igaz. Mielőtt ugyanis a frontra küldték volna a 2. hadsereget, az állományát feltöltötték és az ország rendelkezésére álló legjobb minőségű fegyverekkel látták el” – emlékeztetett a történelmi tényekre Kovács ezredes.
A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka ezt követően egyenként köszöntötte a kiállítás megnyitóján részt vett, a poklot megjárt két kecskeméti gyalogezred köztünk élő veteránjait, vitéz dr. Kováts Andor nyugállományú ezredest, dr. Bibó Zoltán és Simon Balázs nyugállományú századosokat, Hegedűs Ferenc őrmestert, Szeverényi István szakaszvezetőt, vitéz Balla János és Podhorszky Béla tizedeseket, valamint a 99 esztendős Varga József őrvezetőt.
Fotó: a szerző felvételei
Forrás: www.honvedelem.hu